Canalul NBC, părtinitor: Jocurile Olimpice şi legea anti-gay a lui Putin, de 13 ori mai des menţionate decât calvarul creştinilor din Siria

siria

de Matthew Philbin

În relatările făcute de canalul de televiziune american NBC înaintea începerii Jocurilor Olimpice de la Soci, s-a speculat mult în legătură cu siguranţa atleţilor gay în contextul restricţiilor din legea rusă cu privire la libertatea de exprimare a acestora. Canalul tv a vorbit cu vizitatorii de la Soci, a difuzat reportaje ample despre comunitatea gay a oraşului şi a intervievat toţi sportivii gay. Gazdele emisiunilor au încercat chiar în mod repetat să încurajeze sportivii să facă declaraţii sau gesturi pro-gay pe parcursul competiţiilor, cu riscul de a fi descalificaţi. În total, menţiunile despre gay în contextul Jocurilor Olimpice au fost în număr de 26.

Ceea ce nu ar trebui să deranjeze dacă NBC ar acorda aceeaşi atenţie şi unui alt subiect internaţional cel puţin la fel de grav: calvarul creştinilor din Siria sfâşiată de război.

Diverse culte, reprezentând cele mai vechi comunităţi creştine din lume, sunt ameninţate cu anihilarea. Clericii islamici cer măcelărirea tuturor creştinilor ca „necredincioşi”. Rebelii afiliaţi Al Qaeda au răpit şi ucis călugăriţe, preoţi şi episcopi. Facţiuni islamiste au distrus căminele şi bisericile creştinilor, le-au bombardat acestora şcolile şi au strămutat întregi comunităţi şi sate. Războiul civil a dus la dislocarea a milioane de sirieni. Conform agenţiei Reuters, peste 130.000 de oameni au fost ucişi, iar organizaţiile creştine se străduiesc să atragă atenţia asupra a ceea ce publicaţia The National Interest a numit „operaţiune de purificare etnică”.

Creştinii din Siria se găsesc într-o situaţie de viaţă şi de moarte. E genul de subiect de presă pe care orice organizaţie media ar fi mândră să-l abordeze. Totuşi, NBC l-a menţionat doar de două ori, şi aceasta în trecere.

Tăcere despre Siria

Papa Francisc, care a vorbit despre „exodul creştinilor din Siria”, a insistat: „Nu ne putem resemna să ne gândim la un Orient Mijlociu fără creştini”. În ianuarie 2014, capii celor mai importante biserici creştine din Siria au vizitat SUA pentru a face cunoscute persecuţiile la care sunt supuşi creştinii şi pentru a încerca să convingă Administraţia Obama să nu-i mai sprijine pe rebelii care sunt în principal jihadişti islamici.

Iată doar câteva aspecte pe care NBC nu s-a deranjat să le relateze despre Siria:

* În octombrie 2013, miliţii islamiste au ucis 45 de locuitori în oraşul creştin Sadad, aruncând 30 dintre cadavre într-o groapă comună. Câteva bisericii au fost profanate. O relatare din ianuarie spune că zeci de alte biserici din Siria au fost profanate, vandalizate, jefuite sau chiar distruse.

* Grupări rebele au răpit doi preoţi ortodocşi în 2012. Preotul iezuit Paolo Dall’Oglio este dat dispărut din iulie 2013 şi se crede că nu mai este în viaţă. În decembrie, în oraşul Ma’loula, islamiştii au năvălit în mănăstirea Sfânta Tecla, de unde au răpit 12 călugăriţe ortodoxe care îngrijeau copiii rămaşi orfani.

* În ianuarie 2014, o grupare islamistă a făcut publică o filmare cu convertirea forţată a două familii de creştini armeni. În altă filmare se vede un cleric islamic care îi îndeamnă pe copii „să-i măcelărească pe toţi creştinii, căci sunt necredincioşi”.

* În decembrie 2013, ziarul israelian Haaretz relata că parlamentarul sirian Maria Saada, de confesiune creştină, a avertizat că „organizaţiile radicale atacă acum copiii (creştini), pentru a-i face pe părinţi să părăsească ţara. În ultimele zile, cinci şcoli creştine au fost atacate, iar câţiva copii ucişi”.

Creştinii formează 10% din populaţia Siriei. Zeci de mii au fost strămutaţi şi alţi 45.000 – o treime din populaţia creştină – s-au refugiat în Liban şi în alte părţi. Chiar aceasta doresc şi islamiştii. Nu este prima dată când se întâmplă aşa ceva. La mijlocul secolului XX, 850.000 de evrei au fugit sau au fost expulzaţi din ţări musulmane, iar acum în Siria aproape că nu mai există evrei. Istoria se repetă.

Dar NBC nu a prezentat nici măcar un reportaj despre această tragedie. Poate reţinerea lor se datorează politicii lui Obama cu privire la Siria: nu ar fi prea convenabil pentru Aministraţia Obama dacă ar prezenta barbaria cu care sunt trataţi creştinii de către rebelii islamişti pe care aceasta îi sprijină. Sau poate că, pur şi simplu, NBC nu mai are capacitatea de a relata ştiri despre subiecte importante.

Sursă: Newsbusters.org

 

Print Friendly, PDF & Email

, , , , , ,

No comments yet.

Lasă un răspuns