Centru pentru copiii nedoriţi de mame

centru

Sursă: Bistriţa24, 27 ianuarie 2015

În contextul în care, în perioada 1990-2012 s-a raportat un număr de 7.668.489 de avorturi (potrivit datelor oficiale furnizate de Centrul de Statistică şi Informatică în Sănătatea Publică, din cadrul Ministerului Sănătăţii), un preot din satul Oneaga, judeţul Botoşani derulează un proiect prin care doreşte să asigure o casă şi o şcoală unei comunităţi formate din 56 de suflete salvate de la avort sau rămase orfane.

 Proiectul face parte dintr-un program social mai amplu de salvarea a copiilor, intitulat “Împreună pentru viaţă” şi este iniţiat de Fundaţia Nektarios, în parteneriat cu Asociaţia “Salvează o inimă”. Scopul campaniei este strângerea de fonduri pentru ridicarea Aşezământului Social-Educaţional “Sfântul Efrem cel Nou” din satul Oneaga, comuna Cristeşti, judeţul Botoşani. Astfel, iniţiatorul campaniei doreşte să le ofere o casă şi un programul educaţional copiilor care au fost părăsiţi de părinţi, salvaţi de la avort sau rămaşi orfani.

 În cadrul Centrului social-educaţional, cu o suprafaţă construită de 1.400 mp, vor funcţiona o grădiniţă cu programul normal, o bibliotecă universală cu acces liber, un centru de zi, un atelier de practică profesională pentru tineri şi un centru de promovare şi consultanţă în domeniul agricol. Până la ora actuală, s-a construit subsolul, cu ajutorul sătenilor din Oneaga şi a câtorva sponsori care au dorit să rămână sub anonimat, însă pentru finalizarea întregului Aşezământ mai este nevoie de peste 400.000 Euro.

Centru pentru copiii nedoriti de mame

 Odată construit, centrul social-educaţional nu va mai avea nevoie de fonduri suplimentare pentru funcţionare, deoarece iniţiatorii proiectului au implementat deja un plan pentru autosusţinerea economică a aşezământului. Fundaţia Nektarios are în vedere înfiinţarea unei ferme agricole, patru sere, patru depozite (8000mp), un atelier meşteşugăresc universal, crescătorie de păsări, prisacă, o plantaţie de salcie (5ha), pentru asigurarea lemnului necesar pentru foc şi construirea unui centru de informare turistică şi a unei tabere de recreere, pentru activităţi cultural-educative, schimburi de experienţă, simpozioane, tabere de lucru şi voluntariat.

 Persoanele şi companiile, care vor să ajute la construirea aşezământului, pot dona materiale de construcţie sau bani, în conturile RO98CECEBT01C1EURO590832 (Euro) şi  RO84CECEBT0130RON0590831 (Ron). Mai multe detalii despre Aşezământul “Sfântul Efrem cel Nou” găsiţi pe www.fundatianektarios.ro.

“Considerăm că problema avortului este una foarte serioasă în ţara noastră. Din statistici vedem că din 1990 încoace rata avorturilor depăşeşte o treime din numărul total al populaţiei actuale. Suntem convinşi că aceşti copii nu ar fi murit dacă ar fi existat un program social-educaţional la nivel national. De asemenea, suntem convinşi că aceşti minunaţi copii salvaţi de la avort nu au nevoie numai de un acoperiş deasupra capului, au nevoie mai ales de o educaţie şi de o modalitate de a lucra, punând în aplicare cele învăţate. Proiectul de la Oneaga este printre puţinele din ţară, însă este inedit prin faptul că ne dorim fonduri doar pentru construirea lui, nu şi pentru susţinerea lui economică. De atunci încolo, am creionat un plan coerent pentru autosusţinerea sa economică”, declară preotul Musteaţă Ştefănel Radu, preşedintele Fundaţiei Nektarios.

Print Friendly, PDF & Email

,

No comments yet.

Lasă un răspuns