Chişinău, 9-10 iunie: Zilele Cărţii Ortodoxe 2014

Chişinău

În perioada 9-10 iunie, în incinta Academiei de Teologie Ortodoxă „Sf. Trei Ierarhi” și a Bibliotecii Naționale din Chișinău, au loc „Zilele Cărții Ortodoxe 2014”

Evenimentul este menit să reamintească de prigonirea cărții creștine pe teritoriul Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești, când, prin politica statului, cartea religioasă a fost scoasă mai întâi din școli, mai apoi din spațiul public, pentru a ajunge să fie distrusă la propriu în decursul mai multor decenii.

Evenimentul a fost deschis de către Înaltpreasfinția Sa mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, Vladimir, fiind încorporat în festivitatea de înmânare a diplomelor absolvenților Academiei Teologice din Chișinău, instituție condusă de protoiereul Veaceslav Cazacu. Festivalul are loc sub auspiciul Mitropoliei Moldovei și a Bibliotecii Naționale, prin concursul mai multor edituri particulare din România și Republica Moldova, cum ar fi editurile Sophia, Cathisma, Vița Adevărată, Deisis, Cuvântul-ABC etc. Un loc deosebit în cadrul evenimentului îl reprezintă editura Mitropoliei Moldovei care de-a lungul timpului a tipărit în special cărți de cult și de rugăciune în majoritatea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova, printre care: româna, ucraineana, rusa, găgăuza, bulgara etc.

Cu această ocazie mitropolitul a înmânat reprezentanților mai multor biblioteci municipale pachete cu cărți ortodoxe, ele lipsind din dotarea bibliotecilor publice din Republica Moldova, fapt apreciat de participanți.

Pe 10 iaunie, la Biblioteca Națională din Chișinău, va fi deschisă o expoziție de carte veche și rară, ajunsă în colecția bibliotecii din recuperările făcute cu ocazia închiderii bisericilor și a școlilor bisericești în timpul prigoanei ateiste.

Totodată, Mitropolia Moldovei în colaborare cu Biblioteca Națională va inaugura un prim raft de carte ortodoxă pe cheltuială proprie și cu sprijinul mai multor edituri particulare din România și Republica Moldova. Evenimentul vine să recupereze nedreptatea adusă cărții și spiritualității creștin-ortodoxe pe teritoriul Republicii Moldova în timpul regimului ateu sovietic.

Sursă: Mitropolia.md

 

Print Friendly, PDF & Email

, , , ,

No comments yet.

Lasă un răspuns