Corlăţean: Ne luptăm pentru recunoaşterea libertăţii Bisericii Ortodoxe din Serbia, în Valea Timocului

titus-corlatean-silviu-matei

Mediafax, 23 octombrie 2014

Ministrul Titus Corlăţean a declarat, miercuri, că România se luptă „foarte mult” pentru recunoaşterea libertăţii Bisericii Creştine Ortodoxe din Serbia, subliniind că le-a transmis autorităţilor sârbe că nu patriarhiile ratifică tratatele internaţionale ce garantează libertatea religioasă.

România a reuşit „să adopte, să codifice în dreptul intern baza, fundamentul legislativ absolut necesar pentru respectarea, garantarea libertăţii religioase şi de conştiinţă”, a declarat ministrul de Externe, Titus Corlăţean, la sesiunea internaţională de cercetări ştiinţifice cu tema „Legislaţie, religie şi libertate. O abordare în contextul globalizării”, organizată de Asociaţia „Conştiinţă şi Libertate” împreună cu Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor, cu sprijinul MAE, Ministerului Educaţiei şi Departamentului Culte.

Şeful diplomaţiei a precizat că legea stabileşte „neutralitatea statului faţă de orice credinţă religioasă sau ideologică” şi „autonomia faţă de stat a cultelor”.

Totodată, Corlăţean a mai precizat că în România nu există religie de stat, iar cultele sunt egale în faţa legii.

„Identitatea românească este mai bine păstrată şi afirmată atunci când bisericile româneşti, în principal creştine, sunt puternice şi ştiu să-i coaguleze pe români, şi nu doar duminica”, a spus Corlăţean.

„Unul dintre subiectele pentru care noi ne luptăm acum foarte mult (…) este legat de statutul şi recunoaşterea şi garantarea libertăţii Bisericii Creştine Ortodoxe din Serbia, în special pentru Serbia de nord-est, în Valea Timocului. Am spus adesea autorităţilor sârbe: «nu patriarhiile ratifică tratatele internaţionale care garantează libertatea religioasă ci statul prin Guvern şi Parlament». În clipa în care îţi asumi aceste obligaţii, aceste angajamente, trebuie să le şi respecţi”, a afirmat şeful diplomaţiei.

Citeşte mai mult pe Mediafax.

Print Friendly, PDF & Email

, ,

No comments yet.

Lasă un răspuns