„Criza familiei este globală, dar nu sunt destule programe educaţionale bune despre familie”. Interviu cu Pr. Dmitri Moiseev (Alatyr, Rusia), co-autor al programului „Bazele morale ale vieţii de familie”

Fr-Dmitryi-Moiseev

Sursă: Ştiri pentru viaţă

Părinte, cum v-a venit ideea să creaţi acest program educaţional şi cum aţi ajuns să vă implicaţi în această direcţie?

Pr. Dmitri Moiseev: La începutul secolului 21, am înfiinţat un centru pro-viaţă la Ekaterinburg, pentru a proteja viaţa copilului. Curând, ne-am dat seama că avortul nu este decât un aspect al crizei familiei. De aceea, am creat un program de studiu despre viaţa de familie.

Apoi, împreună cu fosta profesoară de la Universitatea din Magnitogorsk, monahia Nina Krîghina, am creat acest curs. În acesta, investigăm relaţiile dintre tineri şi tinere, problemele de personalitate, aspecte ce ţin de ierarhia din familie şi de ontogeneza familiei – cum a apărut şi s-a dezvoltat aceasta. De asemenea, abordăm şi rolul familiei în societate.

În timp ce lucram la curs, ne-am dat seama că acest program educaţional despre familie nu avea baze ştiinţifice. Sunt multe ştiinţe precum sociologia, psihologia sau biologia, care studiază familia. Dar nu am găsit nicăieri cunoştinţe sistematizate despre familie.

De aceea, am pus bazele unei noi ramuri ştiinţifice, pe care am numit-o „antropologia familiei”. Este o ştiinţă despre oameni şi familia umană. „Homo familiaris” este noul termen, nu doar Homo sapiens.

Desigur, în multe regiuni din Rusia există interes pentru a preda după acest program. Sunt şcoli şi profesori care optează pentru acest curs de la Kaliningrad, în vest, până la  Vladivostok, în est. Se predă în multe şcoli.

Cum l-au primit profesorii? Îl predau copiilor? Există şi implicare la nivel oficial în această direcţie, aveţi sprijin din partea sistemului educaţional?

Pr. Dmitri Moiseev: După perioada ateistă, profesorii din şcolile ruseşti nu se pot obişnui să vadă un curs scris de călugări. Dar, după ce citesc cărţile, unii spun: „Sunt foarte bune! Dar de ce au fost scrise de preoţi şi călugări?”

Se presupune că monahii nu ştiu nimic despre viaţa de familie, fiindcă sunt religioşi şi stau în mănăstire…

Pr. Dmitri Moiseev: Programul nostru educaţional nu este unul religios, ci unul secular. A fost unul din obiectivele noastre principale, să scriem nu în termeni religioşi, ci seculari. De aceea, am inclus informaţii nu numai despre familiile creştine, ci şi despre cele musulmane şi evreieşti – religiile tradiţionale din Rusia.

Oamenii s-ar fi putut întreba de ce a fost inclus în programa şcolară seculară un curs educaţional de orientare creştin-ortodoxă, aşa că am creat un program secular şi l-am dat profesorilor să predea după el.

Şi mulţi profesori sunt foarte bucuroşi să-i educe pe copii despre familie după aceste cărţi. Fiindcă nu prea există cărţi din care să înveţi despre familie – cred că nu numai în Rusia, ci şi în alte ţări. E o problemă, deoarece criza familiei este una globală, dar nu sunt destule programe educaţionale bune despre familie.

De aceea, ne-am aşezat şi am scris şapte volume, însoţite de DVD-uri, CD-uri, cu material auxiliar audio şi video. Am creat un program complex, pentru a include cât mai multe informaţii pe care profesorii să le predea la lecţie. Şi îi permitem profesorului să manevreze situaţiile pe parcursul lecţiei. Pot folosi un material de undeva şi altul de altundeva, în funcţie de copiii cărora li se adresează. Asta deoarece clasele sunt diferite, iar profesorul trebuie să fie pregătit pentru diverse situaţii şi, de aceea, are nevoie de multe instrumente de predare.

Ne puteţi da exemple?

Pr. Dmitri Moiseev: Poate un copil provine dintr-o familie destrămată. De aceea, dacă profesorul trebuie să vorbească la oră despre armonia din familie, copilul poate că nu are ambii părinţi. Iar profesorul trebuie să folosească alte materiale de predare.

La unele clase, profesorul poate vorbi de armonia din familie, la altele despre problemele din familii dezorganizate. Acest program nu conţine modele diferite de lecţii. E un curs dificil, dar mulţi profesori îl fac cu interes, fiindcă îi înţeleg obiectivul.

Mulţi tineri nu cunosc lucruri elementare: că relaţiile sexuale înainte de căsătorie reprezintă un factor de risc pentru viitoarea armonie din familie. Majoritatea tinerilor nu ştiu asta, dar psihologia şi tradiţia culturală vorbesc despre asta. Mulţi tineri nu ştiu că au nevoie de cel puţin un an de prietenie fără contact sexual înainte de a lua decizia de a se căsători. Şi mulţi tineri moderni au prietenii pe termen scurt.

Există o analogie cu viaţa umană: femeile nasc numai după ce poartă copilul sub inimă timp de nouă luni. Nimic nu confirmă ideea nebună că acest proces ar trebui grăbit. Toate mamele aşteaptă nouă luni până se termină perioada gestaţională. Dacă nasc mai devreme, copilul nu va fi sănătos. De ce nu aşteptăm să crească la fel şi relaţiile familiile? Tinerii nu ştiu decât: „Repede, repede!” Vor contact sexual mai repede, dar cel mai adesea asta rezultă în avortarea adevăratei relaţii de familie. Înţelegeţi? Şi exemplele pot continua.

Îi învăţăm pe copii şi cum trebuie să fie relaţiile din interiorul familiei: cu mama, cu tata, cu viitoarele soţii sau viitorii soţi. Îi învăţăm despre ierarhia din interiorul familiei: locul bărbatului în familie şi locul femeii şi cel al copilului. Îi învăţăm importanţa ascultării. Le explicăm de ce soţia se supune soţului şi copilul mamei.

În România, mulţi părinţi le dau copiilor prezervative sau contraceptive, fiindcă nu ştiu cum să le vorbească atunci când copiii lor ajung la o anumită vârstă. Ce sfat aveţi pentru aceşti părinţi?

Pr. Dmitri Moiseev: Contracepţia nu este decizia corectă în astfel de chestiuni. Decizia corectă ar fi să îi explice copilului că, dacă îşi doreşte o viaţă de familie armonioasă şi copii sănătoşi pe viitor, nu ar trebui să întreţină relaţii sexuale înainte de căsătorie. Acesta cred că e principiul.

Aceasta a şi fost gândirea prevalentă în tradiţia ortodoxă nu cu mult timp în urmă. Dar în Rusia, în România, în ţările ortodoxe şi non-ortodoxe, această gândire simplă a fost uitată. E foarte periculos pentru societate să uiţi astfel de lucruri. Foarte periculos.

Cea mai bună contracepţie este abstinenţa înainte de căsătorie. Astfel se evită bolile, avortul la vârste fragede şi multe alte probleme. În loc să le dea prezervative copiilor, părinţii ar trebui să le explice: „Dacă vrei armonie în familie, trebuie să aştepţi până când iei decizia de a te căsători, ca să trăieşti cu acest bărbat sau cu această femeie întreaga viaţă”. Numai după această decizie pot merge la biserică pentru cununie şi-şi pot apoi începe viaţa sexuală într-un mod natural, care implică naşterea de copii. Este calea firească şi înfloreşte dintr-o atitudine bună, dar e nevoie să aştepte până când se hotărăsc să se căsătorească. Fiindcă prezervativele nu te protejează nici de boli, nici de viitoare avorturi.

Print Friendly, PDF & Email

, , , , , , , , , ,

No comments yet.

Lasă un răspuns