Editura Oxford interzice cuvântul „porc” pentru a menaja sentimentele religioase

becuo_com

 

Într-o dezbatere televizată la BBC, difuzată după atentatul de la Charlie Hebdo şi având ca temă libertatea exprimării, gazda emisiunii Today Programme a dezvălui o scrisoare prin care prestigioasa editură britanică Oxford University Press, aferentă universităţii cu acelaşi nume, îi impunea unui autor de cărţi pentru copii să nu facă referire în opera sa la porc sau orice altceva legat de aceasta, cum ar fi… cârnaţii, deoarece considera că unele confesiuni religioase, precum musulmanii sau iudeii, s-ar fi putut simţi lezate.

Purtătorul de cuvânt al editurii a apărat această procedură pe motiv că editura are o audienţă foarte numeroasă şi diversă, inclusiv pe alte continente.

Dar Khalid Mahmood, un parlamentar britanic de religie musulmană, a opinat că cerinţa editurii este „ridicolă” şi că cei care împing astfel lucrurile prea departe afectează dezbaterile din jurul unor subiecte ca acesta.

Şi liderii religiei iudaice au menţionat că aceasta interzice consumul cărţii de porc, dar nu şi folosirea cuvântului care o desemnează.

Sursa: London Evening Standard
Foto: Becuo.com
Print Friendly, PDF & Email
No comments yet.

Lasă un răspuns