Interviu cu Sharon Slater, Preşedintele Family Watch International, SUA / Forumul Internaţional „Familii numeroase şi viitorul umanităţii”

sharon_med

Sursă: Ştiri pentru viaţă

Care este motivul personal care v-a determinat să activaţi în mişcarea pentru-viaţă?

Am fost invitată la ONU ca observator. Nu fusesem niciodată implicată politic. Eram o mamă de copii în şcoala primară, dar dintr-un motiv sau altul am acceptat invitaţia şi m-am dus la Geneva. Am fost pusă într-o sală şi mi s-a cerut să notez orice lucru pozitiv în legătură cu familia din cele ce se discutau. Dar foaia mea a rămas goală, fiindcă nu se spunea nimic în favoarea familiei. Tot ce se discuta era împotriva familiei. În cele din urmă, o delegată a ridicat mâna şi a spus un lucru bun.

A spus: „Trebuie să introducem ceva aici despre respectul pentru valorile religioase şi culturale”. A fost de parcă ar fi detonat o bombă în sală. Toată lumea a tăcut, apoi, brusc, au început toţi să se certe, spunându-i de ce propunerea ei era un lucru rău, că era greşită, că nu se potrivea.

Am început să tremur, fiindcă mi-am dat seama că aveam o broşură în poşetă, pe care o lăsasem în cealaltă parte a încăperii, iar în ea erau citatele exacte de care delegata avea nevoie, din documente aprobate anterior de ONU. Aceasta demonstra că exista un larg consens la ONU pentru lucrul pe care ea tocmai îl spusese. Nu ştiam ce să fac, cum să i-o dau. Mă gândeam că o să fiu dată afară, dar mi-am luat inima în dinţi şi m-am dus să iau broşura. Era foarte aglomerat, dar mi-am croit drum până în spatele delegatei care vorbea şi i-am pus în poală materialul.

Ea tot încerca să argumenteze. Şi, când a privit în jos, ochii i-au căzut chiar pe citatele de care avea nevoie. Le-a citit şi a demonstrat astfel că la ONU acest lucru era cuprins în multe documente, se agrease deja asupra propunerii ei. Şi a câştigat dezbaterea.

Apoi m-a tras deoparte pe hol şi m-a întrebat: „Cine eşti?” Eram o mamă. Dar o mamă care s-a întâmplat să se afle la locul şi momentul potrivit pentru a influenţa negocieri internaţionale cu efect în toată lumea.

Aceasta mi-a schimbat viaţa. M-am gândit că, dacă o mamă fără experienţă poate influenţa negocierile internaţionale, ce ar fi dacă această mamă s-ar pune puţin pe învăţat? Ce-ar fi dacă am aduce şi alţi oameni, experţi, medici, avocaţi, tineri, bunici, pentru a vorbi despre aceste chestiuni?

Am început să-i ajutăm pe diplomaţii de la ONU, care sunt foarte viteji, oferindu-le sprijin. Se întâmpla acum 15 ani. De atunci, mi-am dedicat viaţa organizării de evenimente, aducerii oamenilor laolaltă, activităţilor de lobby pe lângă diverse organizaţii non-guvernamentale şi am înfiinţat Coaliţia pentru Drepturile Familiei de pe lângă ONU (UN Family Rights Caucus). Am avut mult succes.

La Naţiunile Unite are loc o bătălie continuă pe subiectul sexualităţii copiilor, pe subiecte legate de viaţă, pe tema problemelor LGBT, pe tema familiei şi a valorilor religioase. Iar diplomaţii de acolo au nevoie de sprijin şi de oameni din diverse ţări, care să vină şi să facă lobby pentru propria ţară şi astfel să ne ajute să facem şi noi acelaşi lucru pentru toate ţările.

Cel mai recent şi răsunător succes l-am repurtat în iunie. Am sprijinit diplomaţii care au făcut să treacă o rezoluţie pentru protejarea familiei la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului. S-a luptat mult, a fost o bătălie crâncenă, multe ţări care sunt împotriva familiei au vrut să o redefinească, dar am învins.

Iar această rezoluţie cerea înfiinţarea unei comisii pentru familie la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, care va avea loc luni (15 septembrie 2014). Aşa că organizăm multe evenimente pro-familie pentru a sprijini acest efort, printre care şi „Declaraţia Drepturilor Copilului şi ale Familiilor Acestora”.

Este un proiect la care Coaliţia pentru Drepturile Familiei de pe lângă ONU lucrează cu mult entuziasm, un apel din partea copiilor lumii către Naţiunile Unite, pentru a proteja dreptul fiecărui copil la viaţă, la o mamă şi un tată, dreptul copilului la inocenţă şi la copilărie, şi un apel către ONU pentru a proteja instituţia familiei, aşa cum şi-a asumat obligaţia într-o mulţime de documente de drepturile omului.

Îi invităm pe toţi cei care citesc acest interviu să acceseze www.unfamilyrightscaucus.org şi să dea click pe „Current initiatives”. Acolo vor găsi această declaraţie şi o explicaţie despre cum o pot semna online. Este şi o excelentă ocazie pentru ei de a-şi educa copiii cu privire la  câteva principii importante.

Aşa cum vă povesteam la început despre importanţa limbajului consensual de la ONU, limbajul folosit în directivele anterioare ale ONU, şi această declaraţie se bazează pe consensul ONU, pe care aceeaşi organizaţie îl ignoră complet în prezent.

Iar copiii au nevoie de familii, au nevoie de părinţi şi vrem să îi facem să înţeleagă aceste principii şi să semneze petiţia care apelează la statele-membre ONU pentru a respecta aceste drepturi.

Cu ce gânduri şi aşteptări aţi venit la acest forum?

Este un eveniment istoric, care a adus laolaltă oameni de pe diverse continente, din diverse ţări, şi cred că, aşa cum se întâmplă după astfel de conferinţe, se vor întâmpla şi miracole, oamenii vor lua legătura între ei, se vor implica în proiecte, vor lua îndrăzneală.

Îţi dă putere să vezi că oficiali guvernamentali, lideri ai societăţii civile şi lideri religioşi din întreaga lume împărtăşesc aceleaşi valori ale familiei. Toţi ne vom întoarce acasă plini de idei şi proiecte noi şi se vor întâmpla multe lucruri bune, sper, în zona politicilor familiale din ţările noastre.

Ce mesaj aveţi pentru familiile din România?

Păstraţi familia ca celula de bază a societăţii, nu permiteţi influenţelor venite dinspre ţările dezvoltate să-şi impună propria vedere asupra familiei.

Dacă ar fi să fac un avertisment, ar fi că o parte din agenda cu care ne luptăm este o agendă ascunsă, care îşi propune să ne sexualizeze copiii. Se încearcă stabilirea unui drept internaţional la educaţie sexuală comprehensivă (n.ed. – un tip de educaţie sexuală care învaţă despre relaţiile sexuale, despre bolile cu transmitere sexuală şi despre contracepţie, fără a încerca includerea acestora într-o viziune morală şi pentru familie). Voi face o prezentare a acestui program finanţat de ONU, care îşi propune să înveţe copiii de la cea mai fragedă vârstă că au dreptul la plăcere sexuală şi cum să o obţină, precum şi multe lucruri pe care nu le consider potrivite a fi discutate între oameni maturi şi pe care, cu toate acestea, propun să le fie predate copiilor foarte mici.

Trebuie să fiţi la curent cu ce învaţă copiii voştri la şcoală şi cu orice program la care participă în cursul zilei.

Programele de educaţie sexuală sunt principalul mecanism prin care activiştii pentru drepturi sexuale vor să-şi atingă obiectivul de a schimba lumea şi familia.

Print Friendly, PDF & Email

, , , , , , , , ,

No comments yet.

Lasă un răspuns