Iulian Capsali – candidatul familiei româneşti

CAPSALI

de Răzvan Bucuroiu

Acum câteva zile, unul dintre cei mai apreciaţi şi serioşi preoţi ai României m-a întrebat, cu toată sinceritatea: „Domnule Bucuroiu, ce părere aveţi despre Capsali? E bine să strângem semnături pentru el, să poată candida în Parlamentul European?”

Am răspuns fără să ezit: „Părinte, am încredinţarea că nici nu contează cine e şi cum îl cheamă. Întâmplător, pe Capsali îl cunosc bine, e om întreg! Contează însă că laicatul ortodox, prin câteva asociaţii importante, a pornit la această acţiune de strângere a 100.000 de semnături, pe liste. Eşecul ar fi atât de răsunător, încât nici nu poate fi luat în calcul. Cu alte cuvinte, dacă „muşchiul” laicatului şi preoţimii implicate nu poate strânge 100.000 de semnături, înseamnă că nici nu (mai) contăm ca forţă în societatea românească. Înseamnă că, de fapt, suntem o cantitate neglijabilă şi cu nimic mai sonoră sau mai importantă decât asociaţiile seculariste „ de buzunar” sau „de garsonieră”. Statisticile optimiste (87% ortodocşi) trebuie să aibe, din când în când, şi descărcare concretă, în real. Altminteri, e doar o amăgire a cifrelor, periculoasă sau chiar toxică.”

Aşa i-am vorbit părintelui şi îmi menţin punctul de vedere: dacă nu reuşim să adunăm cele 100.000 de semnături, suntem descalificaţi în a mai avea pretenţii numerice (statistice) şi a dialoga de pe poziţii majoritare cu ceilalţi, indiferent de interlocutori. Ar însemna o lovitură de imagine extrem de gravă asupra acţiunii ortodoxe, oricare ar fi aceasta. Ne-am băgat în horă, trebuie să jucăm! Altminteri, vom fi eternii înbufnaţi de pe margine, veşnic nemulţumiţi, perpetuu frustraţi…

Sursă: Lumea Credinţei

 

Print Friendly, PDF & Email

, , , , ,

No comments yet.

Lasă un răspuns