Kosovo: Mănăstirea Deceani vandalizată cu inscripţii de susţinere ISIS. Islamul radical se predică în sute de moschei kosovare, avertizează un parlamentar sârb

kosovo visoki decani

Arhidiaconul Sava Janjić a semnalat apariţia unui graffiti promovând crearea unui stat islamic pe clădirea mănăstirii ortodoxe Deceani din Kosovo. El a precizat că oficialii nu au luat încă nicio masură: “Ne aşteptam ca oficialii internaţionali şi cei din Kosovo să condamne acest act de vandalism, iar poliţia din Kosovo să implementeze măsuri de securitate mai bune”, declară Janjic.

kosovo

Mesajul graffiti „ISIS – Statul Islamic al Iraq şi Siria, vine Califatul, Armata de Eliberare Kosovo (KLA) şi Armata Naţională albaneză (ANA)” a fost descoperit duminică pe unele clădiri din complexul mănăstirii medievale ortodoxe sârbe, monument protejat de pe lista patrimoniului UNESCO.

Mesajul a fost scris pe clădirile aflate la aproximativ 300-500 de metri de biserica mănăstirii.

Janjić mai precizează că toţi călugării au fost şocaţi şi s-au declarat îngrijoraţi. Ei au mai fost ameninţaţi şi în trecut, dar acest incident indică faptul că pericolul este şi mai puternic.

kosovo Decani-SavaJanjic

„Apariţia acestor grafitti islamice, legătura pe care o reprezintă cu KLA şi textul care arată ca o încercare de scriere în arabă în zona în care noi lucrăm în fiecare zi indică faptul că aceşti oameni rău intenţionaţi pot obţine acces foarte uşor în interiorul mănăstirii”, mai spune Janjić .

kosovo Decani-Grafiti-SavaJanic

Şeful Oficiului guvernamental sârb pentru Kosovo-Metohija, Marko Đurić, a cerut Misiunii NATO de pace din Kosovo (KFOR) să întărească protecţia asigurată mănăstirii, iar poliţiei din Kosovo să-i găsească fără întârziere pe autori, scrie agenţia de presă Tanjug, citată de site-ul B92.net.

„Graffiti-urile apărute în interiorul mănăstirii de pe lista UNESCO provoacă motive de îngrijorare”, a spus Đurić duminică, îndemnând comunitatea internaţională să ia aceste ameninţări foarte în serios şi să ia toate măsurile necesare pentru a proteja mănăstirea. „Serbia va face orice pentru a proteja moştenirea culturală din Kosovo reprezentată de mănăstirile şi bisericile sârbe şi va pune capăt hărţuirii şi intimidării sârbilor din această regiune”, a mai adaugat el. „Mesaje ca cele apărute astăzi pe clădirile auxialiare ale mănăstirii cu siguranţă sporesc frica şi agitaţia populaţiei sârbe din această provincie”, mai explică Đurić

Mănăstirea construită în secolul 14 de regele sârb Stefan Dečanski a fost ţinta atacurilor cu grenade de patru ori până acum, iar călugării din mănăstire au fost ameninţaţi de mai multe ori.

„În ciuda tuturor acestor incidente, călugarii s-au străduit mereu să promoveze pacea şi toleranţa între toţi locuitorii din Kosovo şi Metohija”, a mai spus Đurić.

Marţi, la Belgrad, Milovan Drecun, preşedintele comisiei pentru Kosovo-Metohja (KM) din parlamentul sârb, a declarat că ministrul de interne al Kosovo, Bajram Redzepi, nu ia în serios problema. Acesta declarase actul de vandalism ca opera a trei minori.

Dar Milovan Drecun a afirmat la Belgrad: „În ultimii 20 de ani, aceste zone au devenit un bastion al Jihadului Islamic Jihad care deţine potenţialul deplin de a recruta jihadişti, aşa cum am văzut în cazul Siriei şi Irakului. Deşi reţeaua a devenit regională, încă nu există o reacţie adecvată, nici o acţiune comună la nivel regional şi la nivelul comunităţii internaţionale”.

Reţeaua respectivă este deosebit de puternică în regiunea Kosovo-Metohija, unde Islamul radical se predică în câteva sute de moschei. Ideologia jihadistă prezintă creştinii ca pe inamicii fireşti ai musulmanilor, a mai spus deputatul sârb. „Mulţi copii din Kosovo-Metohija cresc cu această ideologie radicală şi devin pradă uşoară pentru jihadişti”, a adăugat acesta, avertizând că poliţia kosovară nu are capacitatea de a-i proteja pe sârbii din Kosovo de eventualele acţiuni ale radicaliştilor islamici.

Surse: Active News, InSerbia News
Print Friendly, PDF & Email

, ,

No comments yet.

Lasă un răspuns