Lovitură pentru susținătorii avortului din Polonia: Guvernul va da un bonus de 900 de euro mamelor care aleg să nască copii cu dizabilități

polonia

DE ȘTEFANIA BRÂNDUȘĂ,  Miercuri, 30 noiembrie 2016

 

Guvernul Poloniei luptă pe toate căile pentru a stopa avorturile, în ciuda protestelor care au avut loc în octombrie împotriva legii care ar urma să interzică complet întreruperile de sarcină.

 

Femeile din Polonia care decid să dea naștere unor copii despistați cu boli grave sau cu handicapuri vor primi de la stat un bonus de 4000 de zloți(930 de euro). Dar și prioritate la diverse tratamente speciale, medicamente costisitoare sau diverse terapii de grup pentru reabilitare.

 

Decizia a fost luată la începutul acestei luni de Parlamentul de la Varșovia, cu majoritate absolută, la propunerea partidului Lege și Justiție, aflat la guvernare, formațiune care militează pentru stoparea avorturilor în această țară majoritar catolică. Denumit Pro viață, actul normativ, inițiat cu sprijinul premierului  Beata Szydlo, își propune să fie o alternativă la limitarea dreptului la avort în Polonia, scrie ziarul La Repubblica. Aceasta continuă să fie o temă extrem de sensibilă, mai ales după ce, în octombrie, mii de femei au ieșit în stradă pentru a contesta un nou act normativ care prevedea interzicerea totală a avortului și pedepse cu închisoarea pentru cei care îl practică.

 

Ideea de a acorda un bonus de aproape 1000 de euro femeilor care, în ciuda unor diagnostice dure primite în timpul sarcinii, aleg să nască copii cu probleme de sănătate, vine în sprijinul mișcării anti avort din Polonia, sprijinită intens de Biserică. „Este vorba de un important ajutor dat familiilor în dificultate”, a comentat, după votul din Parlament, un lider al formațiunii Lege și Justiție.

 

După cum se știe, legea privind avortul, din Polonia, a fost adoptată în 1993 și este una dintre cele mai restrictive din Europa. Avortul este permis numai în cazul violurilor, când  copilul pune în pericol viața mamei sau în situația unor grave malformații ale fătului.

 

Sursa: www.activenews.ro

 

Print Friendly, PDF & Email

, , ,

No comments yet.

Lasă un răspuns