Mișcarea #Școalanubiserica ignoră faptul că statul român este laic?

 şcoala

 de Ştefana Totorcea

O doamnă din Alba Iulia întreabă: „Dacă tu predai religia în școală, eu pot să predau Evoluția în Biserică?” La prima vedere, bunul simț ar spune că așa este echitabil.

În realitate, răspunsul este „da” numai într-un stat religios, nu într-un stat laic. Într-un stat religios, educația este total unită cu religia; ceea ce se face într-una este validat de cealaltă și reciproc.

Dar România este un stat laic, în care biserica este despărțită de stat. Școala este a statului, el se îngrijește de ea. În școală, statul hotărăște ce educație dorește să le acorde cetățenilor lui. În România, statul a decis că vrea să le ofere elevilor posibilitatea de a studia și religia aleasă de părinții lor, dacă sunt minori, ori religia aleasă de ei, după vârsta exprimării consimțământului. Posibilitatea, nu obligativitatea! Adică dacă părinții nu vor, o simplă cerere, fără motivație, duce la împlinirea dorinței lor.

Dar peste 90% dintre părinți vor, iar diferitele culte, creștine și necreștine, sunt studiate de către copiii acestor peste 90% dintre părinți.

Pentru a fi echitabil, doamna în cauză poate merge la biserica unde vrea dumneaei să predea Evoluția și să-i întrebe pe cei care frecventează acea biserică dacă vor să le predea Evoluția. Dacă aceia vor fi de acord, o așteptăm cu o nouă fotografie pe FB, bucuroasă de reușită.

Dar, dacă cei de la respectiva biserică nu vor, să nu uite că România este un stat laic, care garantează libertatea de conștiință și practicarea liberă a religiei, în cadrul legilor statului, bineînțeles.

Dacă va vrea să schimbe asta și să facă din România un stat religios, cu o religie de stat care învață evoluționismul, să facă o nouă pancartă și să ceară explicit asta.

Print Friendly, PDF & Email

, , , ,

3 Responses to Mișcarea #Școalanubiserica ignoră faptul că statul român este laic?

 1. Sorin 7 iunie 2014 at 12:26 #

  Cred că li se acordă prea multă atenție. Dacă ar reprezenta astfel de oameni o grupare ce ar trebui luată în serios atunci nu s-ar mai folosi de mass-media și tot felul de moduri pentru a-și face publicitate. Cât timp Biserica se va ocupa de membrii ei să le fie alături și să îi ajute astfel de oameni sunt doar niște adieri de vânt prin care trece corabia Bisericii.

 2. De la Alba... 7 iunie 2014 at 19:33 #

  Dac dna e din Alba, de ce a facut fotografia in Piata Balcescu din Timisoara? Cred ca era mai simplu pentru voi sa spuneti „O doamna care nu e din Bucuresti” :))

 3. drasius 8 iunie 2014 at 05:38 #

  Nu este acelasi lucru. Biserica preda in scoala un adevar, in timp ce ea cere dreptul de a preda in biserica o minciuna. Aici are doamna toate argumentele sa verifice realitatea afirmatiei mele: http://www.scribd.com/…/Ortodoxia-Si-Eroarea-Evolutionista si http://www.scribd.com/…/Biblia-Este-Totusi-Adevarata
  In plus, Evolutionismul deja se preda in scoala. Unde este nedreptatea?

Lasă un răspuns