O nouă criză umanitară se conturează pe fondul conflictului din Ucraina

ucraina criza umanitara

Conform unui raport ONU, la 26 iulie, în estul Ucrainei, „cel puţin 1.129 de oameni muriseră şi 3.442 erau răniţi”. Iar criza umanitară continuă să se adâncească, din moment ce numărul de persoane dislocate a depăşit 100.000 şi continuă să crească.

Agenţiile ruse de ştiri şi televiziunea Russia Today au relatat, citând locuitori şi oficiali locali din oraşul est-ucrainean Gorlovka, că 31 de concetăţeni ai acestora, dintre care opt copii, au murit în urma bombardamentelor armatei ucrainiene, care spun ei, ar folosi sisteme de rachetă GRAD pentru a lovi oraşul, căruia i-au compromis reţeaua de transport şi rezervele de apă. Între timp, rezidenţii încearcă să părăsească localitatea în autobuze supra-aglomerate, care abia fac faţă cererii.

Consiliul de Securitate Ucrainian susţine, însă, că rebelii rusofoni ar fi responsabili pentru bombardamentele de la Gorlovka.

Dar o relatare făcută de Barbara Starr, corespondenul CNN la Pentagon, confirmă că forţele ucrainiene ar bombarda zona. Jurnalista americană a obţinut de la oficiali SUA din domeniul apărării confirmarea că, din 28 iulie, forţele militare ucrainiene au început să lanseze rachete balistice cu rază scurtă de acţiune în teritoriul deţinut de separatiştii rusofoni. Acestea au focoase de până la 450 de kg şi pot ucide zeci de persoane dintr-o dată.

Pavlo Klimkin, Ministrul de Externe al Ucrainei, a negat informaţia, iar oficialii americani sunt reticenţi să o comenteze. În mod neoficial, un responsabil de la Pentagon i-ar fi declarat corespondentei CNN Barbara Starr că explicaţia acestei reticenţe stă în faptul că, „totuşi, ăştia sunt tipii buni”.

AFP relatează că, pe 31 iulie, Rada de Stat a Ucrainei a probat desfăşurarea de „personal militar şi non-militar” din Olanda şi Australia (950 de persoane), la locul accidentului aviatic din estul Ucrainei, dar oficiali olandezi au calificat propunerea drept „nerealistă”. Pe fundalul exploziilor care se aud în apropiere, experţi olandezi şi australieni deja au ajuns la locul accidentului aviatic, pentru a recupera rămăşiţele victimelor.

Cea mai recentă ştire este anunţul Kievului că a deschis un culoar umanitar de evacuare şi de primire a primului ajutor pentru populaţia civilă din Lugansk, după ce Garda Naţională Ucraineană a fost acuzată de localnici că a tras într-un autobuz cu refugiaţi.

Foto: Eparhia din Gorlovka
Surse: UN Western Europe, Russia Today, CNN, Business Standard
Print Friendly, PDF & Email

,

No comments yet.

Lasă un răspuns