Poliția vestimentației: Statul secular obligă femeile… să se dezbrace la plajă!

 

În această vară, după atentatul de la Nisa, autoritățile locale de pe Coasta de Azur au introdus legi draconice cu privire la… costumele de baie, considerând că cele pe care le poartă femeile musulmane reprezintă un pericol pentru siguranța publică, dar și un atentat la… statul secular(ist)!

În data de 23 august 2016, pe o plajă de la Nisa, polițiști înarmați au obligat o femeie să… se dezbrace, invocând o proaspătă lege locală care interzice portul costumului de baie care acoperă tot corpul, îndeobște cunoscut sub numele de burkini și folosit de femeile de religie musulmană. Noua lege menționează în mod explicit atentatul terorist de la Nisa, când un șofer a intrat cu un tir într-o mulțime de oameni, precum și uciderea de către un jihadist a unui preot catolic din Rouen, Franța.

Imaginile au făcut imediat înconjurul lumii prin Internet, prezentând-o pe Siam, o mamă a doi copii în vârstă de 34 de ani, care este nevoită să își scoată bluza de deasupra combinezonului negru care îi acoperă întregul corp.

Ziariștii de la agenția de știri AFP care au văzut tichetul de amendă al femeii, relatează că pe acesta scrie că amenda a fost aplicată pentru că „îmbrăcămintea nu respectă bunele moravuri și secularismul”.

Deja 15 stațiuni din zona Nisei au aplicat astfel de sancțiuni. Administrația locală a stațiunii Villeneuve-Loubet a fost dată în judecată pentru această lege, dar tribunalul local a decis că este vorba despre o „măsură locală necesară, adecvată și proporțională” pentru a preveni dezordinea publică după succesiunea de atacuri jihadiste din Franța. Aceeași instituție a declarat că burkini „riscă să ofenseze convingerile religioase sau lipsa de convingeri (religioase) a altor utilizatori ai plajei” și „să fie resimțit ca o sfidare sau provocare care exacerbează tensiunile  resimțite” de comunitate. Dar, în data de 26 august 2016, cea mai înaltă instituție de justiție din Franța, Consiliul de Stat, a decis împotriva deciziei primarului din Villeneuve-Loubet, ceea ce stabilește precedentul pentru răsturnarea deciziilor similare din celelalte stațiuni franceze.

Reprezentanții autorităților locale și-au declarat nemulțumirea cu privire la această decizie. Mai mult, viceprimarul Nisei, întrebat de BBC News dacă regula se aplică și altor femei care vor să păstreze decența pe plajă, de exemplu călugărițelor, a declarat:

Nu, la fel. Aceeași regulă se aplică.
Călugărițele să meargă la plajă în costume de baie.

Surse: The Guardian, BBC News, LifeSiteNews

 

Print Friendly, PDF & Email
No comments yet.

Lasă un răspuns