Predica Episcopului Vasile de Wichita și America Meridională privind criza din Siria

2012_Bp_Basil_photo.teaser-large_feature

Predica PS Episcop Vasile de Wichita și America Meridională la parohia ortodoxă Sf. Maria din Wichita, Kansas privind criza din Siria, de sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, 8 septembrie 2013.

Această săptămână va fi o săptămână foarte importantă, o săptămână istorică, într-un fel sau altul, pentru biserica noastră, pentru Patriarhia noastră, în special, și pentru lume, în general. În această săptămână reprezentanții noștri aleși vor fi chemați să voteze în favoarea sau împotriva sprijinirii agresiunii la Locurile Sfinte. Așa cum am spus, este important în primul rând pentru biserica noastră. Este locul în care sunt rădăcinile noastre spirituale, în care sunt rădăcinile tuturor creștinilor. Nu doar ale noastre, dar în special ale noastre, Biserica Ortodoxă Antiohiană. Părintele nostru în Domnul, Patriarhul Ioan al Antiohiei, trăiește acolo împreună cu un milion și jumătate de creștini ortodocși. Sunt mai mulți decât suntem noi ortodocșii în Statele Unite. Ortodoxia în Siria și Liban nu este neglijabilă, este de zece la sută din populație. În țara noastră, Statele Unite, suntem mai puțin de unu la suta.

Siria, în special, dar și Libanul, care este o parte integrantă a Siriei din punct de vedere geografic și în cea mai mare parte a istoriei sale, este înzestrată cu locuri sfinte. Locuri de închinare, sfințite prin prezența Mântuitorului nostru acolo. Amintiți-vă de convorbirea cu femeia cananeeancă, femeia siro-feniciană, când a mers în Tir și în Sidon, în sudul Libanului. Siria nu e în Disney World sau în Never Land. Este un loc real, cu oameni reali, cu creștinii ortodocși adevărați care trăiesc acolo. Ai auzit de Cezareea lui Filip, în care Mântuitorul nostru a mers și a vorbit cu cei doisprezece apostoli, spunând: „Cine zic oamenii că sunt Eu?” Și apoi lui Petru: „Cine credeți că sunt Eu ?” Cezareea lui Filip este în Înălțimile Golan, în porțiunea ocupată a Înălțimilor Golan. Ea ține de Arhiepiscopia de Bosra-Hauran, arhiepiscopie soră cu cea a noastră. Și Înălțimile Golan sunt acum goale, au fost evacuate de israelieni, satele creștine, satele ortodoxe, ale căror biserici în timpul ocupației au fost complet profanate. Au fost golite. Nu numai de icoane și candelabre, dar și de ferestre, și de robinetele de apă. Morții din Konetra au fost scoși din mormintele lor, și dinții – dinți de aur – au fost luați din gura lor și verighetele au fost scoase de pe degete. Acestea sunt locuri sfinte. Mântuitorul nostru a mers acolo, apostolii au mers acolo. Sweida, în Bosra – Hauran, în sudul Siria, este locul unde Timon, unul dintre primii șapte diaconi care apar menționați în Faptele Apostolilor, a fost episcop, primul episcop al locului. Apostolul Pavel a parcurs drumul de la Ierusalim până la Damasc, iar drumul este încă acolo, cu locul unde a fost doborât de pe cal de prezența Mântuitorului nostru Iisus Hristos, când fost lovit de orbire. Există o mănăstire acolo, o mănăstire ortodoxă. Acestea nu sunt doar locuri în cărți, frați și surori. Acestea sunt locurile sfinte în care creștinii, strămoșii voștri spirituali, și, pentru mulți dintre voi, strămoșii după trup, au trăit Sfânta Ortodoxie în 2000 de ani. Iată motivul pentru care ceea ce se întâmplă în această săptămână este important. Foarte important.

Noi cerem rugăciunile voastre în primul rând pentru președintele nostru. Ca Dumnezeu să pună, așa cum se spune în Sfânta Liturghie, „gânduri bune în inima lui”. Ca Dumnezeu să pună ceea ce este rezonabil și aducător de pace în inima de președintele nostru. Ca El să pună această pace în inimile oficialii noștri aleși, care să devină într-adevăr reprezentanții noștri, că ei fie cu adevărat vocea poporului. Dumnezeu vorbește prin poporul Său, nu printr-un singur congresman sau doar prin președinte singur. El vorbește prin poporul Său. Fie ca Dumnezeu să asculte rugăciunea noastră pentru armata noastră. Pentru bărbații și femeile care așteaptă tensionați să știe dacă vor merge la război sau nu. Și să nu credem că poate fi o intervenție doar aeriană, fără soldați trimiși în teritoriu. Este imposibil. Am auzit promisiunea aceasta de multe ori. Dumnezeu să dea putere părinților acestor soldați. Dar, în primul rând, soțiilor acestor soldați, copiii lor; părințiilor și familiilor lor. Să le dea har în aceste zile care urmează, ca să facă față tensiunii care este asupra lor. Și Dumnezeu să fie cu oamenii din Siria. Cu toți cei de acolo, indiferent dacă sunt musulmani, druzi, creștini, ortodocși și neortodocși. Dumnezeu să fie cu Părintele nostru în Domnul, Patriarhul Ioan al Antiohiei, care și-a pierdut deja mii de oameni, și preoți, și diaconi, și călugări și călugărițe în războiul acesta. Ale cărui mănăstiri și biserici au fost ocupate și multe distruse de către așa-numita Armată Siriană Liberă. Al cărui frate, Mitropolitul Pavel, împreună cu Arhiepiscopul Yohanna, au fost răpiți în 22 aprilie și rămân în continuare răpiți, de către luptători pentru libertate. Luptători pentru libertate – oameni care violează femeile, care răpesc episcopi, care profanează biserici, care despică piepturile oamenilor și scot afară inima lor care bate încă și o mănâncă în fața lor. Asta e Armată Siriană Liberă și aliatul lor, Al Qaeda.

Cu două zile în urmă am primit un telefon de la Mitropolitul nostru Sava Esper, pe care îl cunoașteți, el ne-a vizitat aici. El este arhiepiscop al unei surori a eparhiei noastre, din sudul Siriei. El a vorbit la telefon, chiar înainte de a mă suna, cu maica Pelaghia. Maica Pelaghia este stareța mănăstirii Sfânta Tecla din Maaloula. Orașul Maaloula este la 20-30 minute de Damasc, în nord. A fost ocupat timp de trei zile. Orașul este unul dintre cele trei în care locuitorii încă vorbesc limba aramaică – limba aramaică este limba în care Mântuitorul nostru a vorbit. Au mai rămas doar trei astfel de orașe în lume. Majoritatea oamenilor din Maaloula sunt creștini, creștini ortodocși. Există câțiva catolici acolo și există, de asemenea, câțiva musulmani, și trăiesc în pace. La începutul acestei săptămâni orașul a fost ocupat de Armata Siriană Liberă. Acesta s-a dovedit a fi Al Qaeda, unii erau chiar ceceni, aceiași care i-au răpit pe cei doi episcopi. Maicile au luat copii de acolo, fetele orfane de la Sfânta Tecla, și călugărițele bătrâne și s-au ascuns în peșterile de lângă oraș timp de patru zile. Nu au ieșit nici măcar să-și cumpere pâine. Oameni, în general, nu și-au părăsit locuințele lor timp de patru zile. Dacă nu ați fost niciodată în Orientul Mijlociu, să știți că acolo nu se fac cumpărăturile ca la noi: ei merg în fiecare dimineață să cumpere pâine și produse alimentare pentru acea zi. Au stat închiși în casele lor timp de patru zile. Cei care au ieșit au fost împușcați, așa că știau că trebuie să rămână în casă. Mitropolitul Sava m-a sunat miercuri. Maica Pelaghia a făcut apel să bată toate clopotele din bisericile orașului când a intrat iar armata siriană în oraș – armata siriană, despre care ni s-a spus este așa de rea. Armata siriană în cele din urmă a venit și a scos Al Qaeda afară. Și ce au găsit în urmă? Două biserici din sat complet distruse. Sfântul Ilie, care este ortodoxă, și Sfânta Rita, care este catolică din sat – complet distruse. În interior, icoanele, cărțile sfinte, tot ce era a fost profanat. Nu doar le-au smuls de pe pereți, dar erau acoperite de urină. O adevărată profanare prin grija Armatei Siriene Libere. Dumnezeu știe ce povară ar putea veni în această săptămână peste poporul Siriei și, prin extindere, peste oamenii din Iordania, din Liban, din Turcia și peste poporul irakian – pentru că dacă va fi război, va fi un război regional. Ușurați-le povara, după cum puteți. Asta depinde de rugăciunile voastre. Înmuiați-vă inima față de acești oameni. Greșeli au fost făcute de ambele părți. Dar, așa cum am auzit la unii politicieni onești în săptămâna care a trecut, nu există cu adevărat nici o forță armată bună în acea regiune. Nu putem avea încredere în nimeni. Deci, alegerea este între răul pe care îl știm și pe care îl avem de 30-40 de ani în acea parte a lumii și un alt rău despre care nu știm decât ceea ce ne-a arătat în acest război civil groaznic, în ultimii doi ani și jumătate.

Deci, în această săptămână, rugați-vă cu adevărat. Mulțumesc lui Dumnezeu că trăim într-o țară care este în siguranță. Unde putem trimite copiii la școală, unde poți să ieși din casă și să cumperi mâncare. Dar dați-vă seama că țara binecuvântată în care trăim poate fi, de asemenea, o forță perturbatoare în alte părți ale lumii, așa cum a și fost. Amintiți-vă de Bosnia. Amintiți-vă de Kosovo. Amintiți-vă ce s-a întâmplat în Belgrad, capitala unei țări ortodoxe, bombardată de forțele noastre armate în noaptea de Paști, în timp ce oamenii mergeau la biserică pentru slujba de la miezul nopții. Dumnezeu să binecuvânteze America – dar o mulțime de rele s-au făcut în numele ei. Ne rugăm ca Dumnezeu să oprească liderii noștri de la a fi cauza pentru mai mult rău și mai multă durere și răni în această lume. Rugați-vă că să putem întinde o mână tămăduitoare, pentru a-i aduce pe inamici împreună cu noi, așa cum ar trebui să fie. Lumea în care îi învățăm pe oameni să întoarcă și celălalt obraz, în care învățăm pe oameni să binecuvinteze pe cei care-i blestemă, să ne iubim vrăjmașii. Aceasta este Evanghelia pe care o predicăm, Evanghelia pentru care murim. Este Evanghelia pentru care creștinii ortodocși au murit și cred că vor continua să moară pentru ea. Pomeniți-i în rugăciunile voastre și, așa cum am spus, mai ales pe conducătorii noștri, care vor lua deciziile. Ca Dumnezeu să reverse Duhul Sfânt asupra lor și să pună gânduri bune în inimile lor.

Manastirea-Sfanta-Tecla-Takla-1

Foto: Roncea.ro

Sursă: https://www.facebook.com/stmarywichita

Print Friendly, PDF & Email

, , , , , , ,

No comments yet.

Lasă un răspuns