Un nou documentar-omagiu al regizorului N.Mărgineanu despre martirii închisorilor comuniste: „George Manu, Rectorul din Zarca Aiudului”

manude Flori Tiulea, Bucureşti, 19 noiembrie 2013

Cunoscutul regizor Nicolae Mărgineanu şi-a prezentat, luni seara, la Muzeul Ţăranului Român, noul său film documentar „George Manu, Rectorul din Zarca Aiudului”, un omagiu adus unui strălucit fizician care a sfârşit în temniţele comuniste pentru că nu şi-a trădat neamul şi ţara.

Prin acest documentar, Nicolae Mărgineanu, realizator al mai multor filme despre cei care au suferit în închisorile comuniste, a dorit, după cum el însuşi a mărturisit, să repună în drepturi memoria unei personalităţi uriaşe a României, pe nedrept uitată sau foarte puţin amintită – George Manu (1903-1961), figură marcantă a rezistenţei naţionale anticomuniste.

Făcea parte dintr-o familie înstărită şi putea rămâne la Paris, unde studiase şi îşi pregătise teza de doctorat cu Marie Curie şi unde avea în faţă o carieră strălucită. A ales să vina în ţară pentru că dorea să ia parte la renaşterea neamului său.  Este condamnat în 1948 de instanţele comuniste la muncă silnică pe viaţă şi întemniţat la Aiud. Aici va deveni „rectorul Universităţii din Aiud”, aşa cum i se spunea, un izvor nesecat de cunoştinţe pentru ceilalţi deţinuţi, pe care îi ajuta să supravieţuiască sumbrului univers concentraţionar prin refugiul în lumea cunoaşterii.

Portretul de la începutul documentarului este definitoriu în acest sens. „Deţinuţii îi spuneau ‘profesorul’ şi se considerau norocoşi dacă ajungeau să fie repartizaţi în celulă cu el. Cea mai mare calitate a ‘profesorului’, mai mare decât uriaşa sa memorie şi puterea sa de muncă, era dragostea pe care o transmitea celor pe care îi încânta cu tezaurul lui de cunoştinţe. Această dragoste de a cunoaşte transmisă din om în om, asemenea lumânărilor din seara Învierii care se aprind de la una la alta, a inundat Zarca, apoi Aiudul, apoi, prin cei plecaţi, toate închisorile, fiind una din formele cele mai puternice de rezistenţă – rezistenţa spiritului”.

I se propune eliberarea pentru a lucra la centrul nuclear sovietic de la Dubna în schimbul renunţării la idealurile sale, dar refuză, la fel cum refuză pe patul de moarte să se dezică de crezurile sale în schimbul tratamentului salvator. Moare în temniţă la 58 de ani, având doar 34 de kilograme, iar trupul îi este aruncat la groapa comună din Râpa Robilor. Ultimele lui cuvinte au fost la fel de clare ca întreaga lui viaţă: „Să le spuneţi tuturor că nu am făcut nici un compromis”.

Evocarea puternicei personalităţi a lui George Manu în cadrul evenimentului de luni seara de la Muzeul Ţăranului Român, organizat cu ajutorul „Fundaţiei Arsenie Boca”, s-a dovedit a fi una cu o încărcătură emoţională deosebită. Prezentarea filmului, într-un loc simbolic pentru spiritul şi valorile poporului român, a avut loc în faţa unei săli arhipline, cu oameni de toate vârstele, nu puţini fiind cei tineri, care s-au aflat astfel în faţa unei zguduitoare chemări la neuitare a mărturiilor propriului trecut.

Prezenţa la eveniment a unor personalităţi, precum academicianul Horia Scutaru, poetul şi fostul deţinut politic Demostene Andronescu, filosoful Sorin Lavric, istoricul Sabin Moldovan, nume de referinţă care – alături de altele precum Basarab Nicolescu, fizician onorific CNRS – Franţa, Gheorghe Jijie, fost deţinut politic, Radu Ciuceanu, fost deţinut politic, Şerban Manu, fiul lui George Manu -, evocă în documentarul regizorului Nicolae Mărgineanu memoria eminentului savant, a făcut ca întâlnirea să fie una memorabilă, prin mesajul puternic transmis şi resimţit de mulţi ca o conştiinţă care îndeamnă cu putere la cunoaşterea şi cinstirea adevăratelor valori ale neamului românesc.

Regizorul de film Nicolae Mărgineanu, autor al celebrelor pelicule „Ştefan Luchian”, „Pădureanca”, „Un bulgăre de humă”, „Capul de zimbru”, nu este la primul său documentar de acest gen. Fiu al psihologului Nicolae Mărgineanu, care a pătimit 16 ani în temniţele comuniste, regizorul Nicolae Mărgineanu a realizat în ultimii ani o serie de documentare despre martirii închisorilor. „Amfiteatre şi închisori”, documentarul dedicat tatălui său, „Binecuvântată fii, închisoare”, „Demascarea” sau „Părintele Arsenie Boca – Omul lui Dumnezeu” sunt doar câteva dintre acestea. Regizor profund creştin, Nicolae Mărgineanu consideră că este de datoria sa morală de a se apleca asupra acestor români cu suflete curate care au refuzat să se murdărească şi care au rezistat, prin puterea credinţei, atrocităţilor regimului comunist, spre a le prezenta cu sensibilitatea sa artistică binecunoscută ca adevărate modele pentru generaţiile prezente şi viitoare.

Print Friendly, PDF & Email

, , , , , ,

No comments yet.

Lasă un răspuns