Unirea Principatelor Române, aniversată la Patriarhia Română

Imagine din arhiva Patriarhiei Române

Imagine din arhiva Patriarhiei Române

Sâmbătă, 24 ianuarie 2015, se împlinesc 156 de ani de la Unirea Principatelor Române (24 ianuarie 1859), moment istoric înfăptuit la București de Adunarea Deputaților, într-o clădire a Bisericii, situată pe Dealul Mitropoliei, pe locul unde se află acum Palatul Patriarhiei.

De aceea, la Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala patriarhală vor fi pomeniți domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Mitropoliții Nifon al Țării Românești și Sofronie Miclescu al Moldovei, precum și ceilalți făuritori ai Unirii Principatelor Române. După Sfânta Liturghie, de la ora 10.30, va fi oficiat un Te Deum în semn de mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru împlinirea acestui act măreț din istoria poporului român la împlinirea căruia Biserica Ortodoxă Română a avut o contribuție importantă.

La ora 11.00, va avea loc depunerea de coroane la monumentul domnitorului Alexandru Ioan Cuza de pe Dealul Mitropoliei, iar de la ora 11.30 în Sala Sfântului Sinod din Reședința patriarhală, se va desfășura sesiunea de comunicări științifice ‘Consecințele benefice ale Unirii Principatelor Române’, organizată de Patriarhia Română și Academia Română.

Patriarhia Română recomandă ierarhilor și preoților din eparhiile din țară și străinătate să oficieze slujbe de pomenire a tuturor celor care au contribuit la Unirea Principatelor Române din anul 1859 și de mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru realizarea acestui deziderat național, această unire fiind baza statului român modern, România.

Sursa: Biroul de Presă al Patriarhiei Române
Print Friendly, PDF & Email

,

No comments yet.

Lasă un răspuns